Previous
Next

Silerna - Digital artist - loves cats

Het is een tijd geleden dat er een Gouwe Ouwe Anime is geweest. Ik dacht namelijk dat ik alle bekende wel zowat gehad had. Máár dat bleek alleen een fabel te zijn! Ik kwam er achter dat er nog genoeg keuze is! Deze keer een hèle bekende, 1 die niet mag ontbreken!

Deze keer : Kiki’s Delivery Service.

Kiki’s Delivery Service is een wereldberoemd verhaal van Studio Ghibli. Ik noem deze Studio altijd Studio Gimli. Dat vind ik makkelijker en dan onthoud ik het tenminste. Deze film is uitgekomen in 1989 en 10 jaar later in Nederland. Daarvan was er zelfs een Nederlandse casting , de film werd hier onder Walt Disney uitgegeven in plaats van onder de originele Studio.

Kiki’s Delivery Service volgt uiteraard Kiki. Samen met haar zwarte kat Jiji ( in het nederlands Jojo) heeft zij een koeriersdienst. De dan pas dertien-jarige jongedame is in de grote stad beland en komt van het platteland waar ze woonde met haar moeder. De stad is dan ook echt compleet nieuw! Omdat Kiki een heksje is gaat ze per bezem naar de stad. Wij gaan gewoon met de bus of de trein natuurlijk :). Maar ik zou het zelf wel cool vinden om te kunnen vliegen!

Uiteindelijk komt Kiki na een lange reis vol tegenslagen terecht in Koriko. Maar heeft moeite met aanpassen. Om toch brood op de plank te brengen begint ze een koeriersdienst met bezem als vervoer.


Hoe is het ontstaan?

Kiki’s delivery service is officieel een boek van auteur Eiko Kadono. Er werd toestemming gevraagd voor een verfilming en die werd geaccepteerd. Studio Ghibli was al bezig met twee andere films namelijk het o zo populaire My Neighbour Totoro en Grave of the Flies. Omdat Totoro bijna voltooid was kon de productie voor Kiki in gang gezet worden. Alle tekenaars en animatoren konden van Totoro zo weer aan de slag. Regisseur en producent Hayao Miyazaki nam het hele project onder zijn hoede. Katsuya Kondo ontwierp alle personages en kleinere details. Helaas wilde niemand de film regisseren. Studio Ghibli werd gedwongen om meerdere mensen aan te nemen van buiten af. Een scenario schrijver slaagde er niet in om een verhaal te maken die Miyazaki aansprak.

Totoro werd uitgebracht en nu kon de volledige focus voor Kiki beginnen. Omdat het verhaal dat eerst geschreven was niet erin slaagde om Miyazaki tevreden te stellen besloot hij zelf het verhaal in elkaar te zetten. Volgens hem moest de hele film niet in Japan afspelen , maar in Europa. Ze kozen de onder andere Zweedse cultuur en architectuur als setting.


Veel speculaties gingen er rond over de tijdsperiode van de film. Zo werd er gezegd dat de film rond de jaren 40 of 60 afspeelde. Maar het werd duidelijker in de film zelf, vele voorwerpen uit de jaren 50 kwamen erin voor en veel voertuigen. Uiteindelijk werd er bevestigd dat het een jaren 50 periode was zonder dat de tweede Wereldoorlog nooit heeft plaatsgevonden.

Uiteindelijk werd het verhaal steeds meer een nieuw verhaal. Het leek amper nog op het originele boek. Schrijfster Kadono vond dit echter helemaal niks en dacht erover na om te toestemming voor verfilming in te trekken. Om haar op andere gedachten te brengen werd ze uitgenodigd in de studio. Dat werkte en ze gaf toestemming om de film te voltooien. Studio Ghibli kon geen passende regisseur vinden voor de film. Toen het hele script voltooid was besloot Miyazaki de film ook te regisseren. Kiki’s Delivery Service had eigenlijk maar een uurtje moeten duren. Dat werd iéts langer maar liefst 102 minuten.

Al die moeite was niet voor niks! Op de dag van de première werd de film heel positief ontvangen. Het werd zelfs de beste bezochte en meest succesvolste film in 1989. De twee Engelse kopieën waarvan een door Disney werd uitgebracht gingen als warme broodjes over de toonbank.

Uiteraard was er ook enige negativiteit. De extreem gelovigen wilde de film boycotten vanwege het feit dat hekserij zou worden gepromoot. Ik zou zeggen, ga lekker terug onder je steen a.u.b. Gelukkig is dit nooit gebeurt en kunnen we vandaag de dag nog steeds genieten van deze film!

Het heeft maar liefst 10 jaar geduurd voordat de film in Nederland uitkwam. Naja hij kwam tenminste, kan je van een hoop Japanse producties niet zeggen. Die komen eerder nooit hier uit. De film werd door Disney uitgeven op VHS, een hoop mensen zullen de videoband niet herinneren of Hebben die geen eens meegemaakt 😅 ik heb ze nog op zolder staan. Kiki’s Delivery service kreeg een volledig Nederlandse cast. Enkele namen zijn verandert in Westerse namen, wat ik meestal wel jammer vind.

Des al niet te min kan je altijd kiezen welke taal je zou willen horen 😉heb je Kiki’s Delivery service nog nooit gezien als Anime fan? Ik denk dat dat haast onmogelijk is! Dit is een must-see omdat het een klassieker is! Ga lekker zitten en geniet!❤️


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!