Previous
Next

Silerna - Digital artist - loves cats

In 1979 was het dan zover! De geboorte van misschien 1 van de meeste bekende Animes aller tijden.

Mobile Suit Gundam is ook de basis van de gehele Gundam reeks. Tot vandaag de dag is de hele Gundam reeks inmens populair! Niet alleen in Japan maar ook buiten. Echt geen verrassing want dit was 1 van de eerste Anime met robots. Geen robots zoals wij ze kennen ; robots met zo’n beetje elk technisch snufje die je je kan bedenken. Gemaakt om de vijand uit elkaar te knallen. Die vind je niet in Mobile Suit Gundam. Of elke Gundam serie in dit geval. Maar juist robots die op bijna realistische wijze werden/worden in gezet in de oorlog tegen de slechte mens. Deze Anime heeft ook helemaal niks met sci-fi te maken, meestal komen in dit soort genres alleen robots voor, lekker niet!

Ik vond ze altijd op transformers lijken.

En toch speelt Mobile Suit Gundam wel af in de ruimte en toekomst. Dat is iets wat niet anders is bij dit soort series. De mensen wonen en leven in grote/kleine kolonies rondom de aarde. De besturing van al die kolonies wordt vanaf en door de aardse groeperingen gedaan, de zogenaamde Earth Federation. Niet dat die goed voor de kolonies zorgen, ze buiten ze eerder uit en is alleen bezig met eigenbelang.

Een groep met de naam Principality of Zeon genaamd komt op voor deze kolonies, zij strijden tegen het belang van de Fedaration. Hierbij werd de oorlog tussen beide verklaard voor onafhankelijkheid. In deze verre toekomst bestaan geen tanks of gevechts gevaartes zoals wij ze kennen.
De groep van Zeon kwam daarom met een nieuw wapen om deze oorlog te kunnen winnen. De Mobile Suits. Deze gigantische menselijke robot gevechtspakken lijken het ultieme wapen naar de overwinning te zijn. Niks is minder waar.

De aarde voelt zich in het nauw gedreven en komt met een eigen variant van het wapen : de Gundam. De oorlog brengt alles in vreselijk omstandigheden na enkele maanden en het lijkt op een gebed zonder einde.

Amuro Ray en enkele van zijn vrienden raken verstrikt in de oorlog. Als piloot van 1 van de Gundams is Amuro verzeld geraakt in het grote gevecht,hij maakt deel uit van de White Base. Terwijl hij eigenlijke maar een gewone burger is van de Earth Federation. Ondanks dat geloven hij en zijn vrienden dat ze voor vrijheid kunnen vechten, ook aan de kant van de Federation. Tijdens deze oorlog wordt de hele oorlog ook gedwarsboomd door de Rode Komeet die Char Aznable heet. Dat moet de oorlog niet stoppen met genoeg. Maar de Gundams wel!


Niet gelijk was Mobile Suit en de hele Gundam reeks in een klap populair. Dat duurde even tot dat gebeurde. Eigenlijk was de Anime zelf helemaal niet populair. De helft werd daarom maar uitgezonden en afleveringen die na de helft kwamen werden gecanceld. De serie werd pas in een raket snelheid populair door alle merchandise die later uitkwamen, vooral speelgoed. Daarom kwamen in 1981 en 82 drie films uitgebracht die de hele serie samenvatten. Alleen hier en daar wat wijzigen en nieuwe scenes werden toegevoegt zodat het meer bij de visie van Yoshiyuki Tomino (auteur) kwamen. De serie werd ook populair vanwege zijn goed geschreven personages. Zij werden geen hoge militaire eenheden of wat dan ook. Maar doodgewone burgers zoals ieder ander. Amuro en Char werden 1 van de best geschreven personages in de Anime geschiedenis van die tijd (en nu nog steeds)

Wij kunnen in Nederlands de serie kijken op Crunchyroll of downloaden via Nyaatorrent. De serie is hier nooit uitgezonden. We kunnen alleen de drie samenvattende films bekijken.

Waarom werd hij hier niet uitgezonden?

Rede is simpel. De Anime was al veel te oud om kijkers te trekken. Wat ik onzin vind. Het kan nóg zo oud zijn, een goed verhaal verandert nooit. Oud of nieuw. En daar hadden ze zich dus op verkeken. De drie samenvattende films deden het ontzettend goed in Nederland! Zij deden het uitstekend als vervanging van de originele tv-serie, een perfecte introductie tot de rest van de Gundam reeks. Mobile Suit Gundam SEED kwam hier wel uit op dvd. Deze versie is nagenoeg hetzelfde als zijn originele variant. Maar natuurlijk nieuwer. Het origineel kan je nooit (helemaal) vervangen 😉

Met het 30 jarige bestaan van de Gundam-series kwam er in Tokyo een Gundam suit standbeeld te staan. HOE KICK IS DAT?! Het 18 meter grote beeld heeft een flinke reis door het hele land gehad en kwam uiteindelijk weer terug in Tokyo. Het beeld is te vinden in Odaiba. Bij het Gundam Front Tokyo. Een MUST-SEE als je daar bent als Anime fan!
Ga er naast staan en je bent écht mini! Het beeld laat zien hoe groot de mobile suits horen te zijn. Best groot dus!
Naast dit géweldige beeld zijn er ook attracties in pretparken met het Gundam thema. Je kan er dus geen genoeg van krijgen als fan!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!