Previous slide
Next slide

Silerna - Digital artist - loves cats

Dit jaar verscheen de live-action film Ghost in the Shell, gebaseerd op de populaire manga met dezelfde naam. Maar de manga/anime was er al veel langer!

Anders dan Anders

Ghost in the Shell kwam als eerste uit in 1989. Het sloeg aan als een bom, omdat het verhaal afweek en anders was dan andere Animes en Manga’s van die tijd. Gezet in de futuristische tijd van Japan in een fictieve stad Niihama/New Port City. De setting lijkt een beetje op cyberpunk achtige dingen. Ghost in the Shell volgt de leden van het bedrijf Public Security Section 9. Een speciaal bedrijf die veteranen en oud-politie/detectives. Speciale operaties en anti-terroristische/tegen aanvallen zijn een alledaagse zaak bij dit bedrijf. Vele aparte criminelen en cyber-criminelen hebben een andere aanpak nodig. Hier zorgt PSS9 o.a. voor.

Computer technologie en wetenschappen zijn sterk verbeterd. Zo sterk verbeterd dat mensen een cyborg brein hebben. Een brein dat naast de menselijke hersenpan die ze toegang geeft tot vele netwerken. Sommige hebben niet eens meer een menselijke brein maar zijn compleet overgestapt op een machine. En het laat duidelijk zien dat dat niet bij iedereen goed kan uitpakken. Bij diegene ontstaan complete trauma’s.

“Major”

Major Motoko Kasunagi is onze hoofdpersoon en heldin van het verhaal. Meestal wordt ze gewoon Major genoemd. Ze is een cyborg met een menselijk brein. Haar eigen lichaam bezweek aan een ongeluk als kind. Het lichaam was niet meer te redden en dus werd haar brein overgeplaatst naar een complete prothese. Ze ziet er gewoon uit als mens maar is het niet. Ze heeft als cyborg wat meer snufjes dan wij als gewone mens. Maar haar gedachte is nog steeds die van haar. Major is ook lid van de Public Sec. Section 9. Door haar cyborg lichaam is ze 1 van de beste leden van het bedrijf. Major loopt met een hoop vragen over zichzelf. Ze is desnoods een ‘ghost’ in een ‘shell’ .

 


Masamune Shirow, de auteur en tekenaar van Ghost in the Shell wilde deze titel persé voor zijn verhaal. Maar de uitgeverij vond het niet passend. Zij kwamen met de naam Mobile Armored Riot Police. Dat sloeg nergens op natuurlijk. Masamune besloot alsnog om de manga Ghost in the Shell te noemen, onlangs alle kritiek. En maar goed ook, het past veel beter!

De manga liep van 1989 tot 1990. Je zou kunnen zeggen dat het een one-shot manga is. Het bestaat namelijk maar uit één deel en werd gelabeld onder Seinen. Dat werd expres gedaan vanwege gruwelijke scenes, sexualiteit , bloed en nog meer. Niet voor jonge oogjes dus ;).
De originele manga kreeg meerdere delen onder de titel Ghost in the Shell. Zo kwam Ghost in the Shell 2: man machine interface in 1991 uit. Die liep tot 1997 met ook maar één volume. Ghost in the Shell 1.5 : Human Error Processor kwam daarna uit. Die liep samen met deel 2 en eindigt een jaar eerder in 1996. Vier films (als Anime) kwamen ook uit en maar liefst 5 Animes series.

De live-action versie

In maart 2017 kwam de live-action versie van Ghost in the Shell. Voor de verandering zonder japanse actrice voor hoofdpersonage Major. Zo werd de Amerikaanse Scarlet Johansson gecast voor deze rol, tot veel kritiek van de fans. Ik vind het juist een hele goeie keuze. Japanse actrices spreken vaak slecht Engels en worden vaak zo neergezet dat ze verre van op de hoofdpersonages lijken. Dat hebben ze bij Scarlet redelijk goed gedaan en ze kan goed acteren.

Fans waren bang dat al die westerse acteurs en actrices de hele Anime-base zouden verpesten in deze film. Ik vind het dat is meegevallen, ze hebben goed gekeken hoe deze serie in elkaar zit. Het is natuurlijk nooit hetzelfde als het origineel.

En zeg nou eerlijk ; welke live-action film is écht goed gelukt?!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!